I dag da jeg gikk tur i det fine påskeværet kom tanken til meg om at jeg hadde lyst til å finne innspillingen på Bert Appermont sin Gilgamesh med Sande musikkorps som jeg var med og vant 1. divisjon med under NM for janitsjarkorps i Trondheim 2007. Jeg har jo vært med mange korps til NM både for janitsjar og brassband. I perioden 2006-2014 var jeg de fleste årene med Sande til NM. Jeg har spilt masse fantastisk musikk med korpsene, men husker spesielt det året vi spilte Gilgamesh.

The Epic of Gilgamesh ble funnet på midten av 1800-tallet, skrevet på 25 000 levertabletter. Etter en omfattende studie av tablettene ble dette gamle sumeriske eposet oversatt, selv om mange av tablettene aldri ble funnet. Eposet var en inspirasjonskilde for Bert Appermont til å skrive sin første symfoni, som inneholder 4 bevegelser:
1) Gilgamesh & amp; Enkidu
2) Battle of Titans
3) Eventyr i skogen
4) Reise til Utnapishim

Den første bevegelsen introduserer de to halve gudene Gilgamesh og Enkidus. I den andre bevegelsen kjemper de to karakterene mot hverandre i en heroisk kamp og oppdager at de er like sterke. De blir venner og drar på eventyr i skogen (3. bevegelse), der de kjemper med alle slags farlige skapninger. I den siste bevegelsen (Journey to Utnapishim) prøver Enkidu å finne et svar på dødeligheten, når kameraten Gilgamesh dør.

Bert Appermont er født i Belgia i 1973. I 1998 fullførte han dobbelt master. Han har skrevet 2 musikaler, 2 symfonier og over 100 stykker for korps, kor og symfoniorkester.
I 2006, vant hans komposisjon «Fantasia per la Vita e la Morte» firste pris i komposisjons konkurransen i Torrevieja, Spania. I 2010 vant hans første opera «Katharina von Bora», som hadde en suksessfull premiere i den kjente Gewandhaus i Leipzig med Sächsische Bläserphilharmonie med soloister og kor.

Han sier:
«When people come together and make music,
something happens.
I don’t know what it is, but I am grateful to be a part of it.
I hope my music can speak to your heart and bring you moments of connection and joy.»

Jeg fant dessverre ingen innspilling på Symfonien Gilgamesh, men i 2012 spilte jeg Egmont med Sande som også er et flott stykke. Jeg har også hatt gleden av å spille det meget krevende stykket for euphonium og korps «Cantiphonia» av Bert Appermont. Det er gøy å spille stykkene hans da han skriver krevende stemmer for hele ensemblet.

I 2012 og 2007 spilte jeg soloeuphonium med Sande musikkorps på stykket «Egmont» av Bert Appermont. Hør innspillingen fra 2012 under som ligger på soptify.

Fortsatt god påske

Cantiphonia-Bert Appermont

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.