Veien for å få unge og eldre musikanter til å øve hjemme er mange og ganske forskjellig fra person til person. Noen øver lystbetont, andre må lirkes litt mer og noen må man virkelig jobbe med for å finne lysten. Det viktigste er jo selvsagt å finne gleden ved å spille som kan gjøres bla ved valg av låter, finne noen å spille sammen med, finne mål hver enkelt liker. Jeg ser jo at å spille sammen på samme nivå eller de som spiller i mine faste ensembler ofte hever spillegleden mye, noe som fører til mer hjemmeøving.
Av og til lager jeg ulike øvingskonkurranser og denne gangen ble det en ganske harden en før jul. 32 hjerter på 5 uker hvor av et hjerte var 10/15 min avhengig hvor lenge du har spilt. Premien til jul er bl.a hjemmelagde karameller, brente mandler, risboller noe som er meget populært. Det var en god gjeng som ble ferdig og mange som kom over halvveis. Det morsomt for meg er jo å høre et så stort musikalsk løft bare på 5 uker.

Jeg husker da jeg begynte å spille mellofon da jeg var 12 år (gikk etter kort tid over til bariton). Jeg øvde 1 time hver dag og kunne c-dur skalaen på første spilletime. Læreren min ble nok ikke så lett imponert over det, men jeg har mange ganger tenkt: Hvorfor er det så tungt for mange å øve hjemme. Jeg sier mange ganger: ikke tenk på det som å øve-tenk at du skal ha det gøy med instrumentet og kun spille enda flere og vanskeligere sanger.

Alle pedagoger har elever som øver i forskjellige grader, men jeg gir aldri opp en elev og det har gitt resultater. Elever som har tatt minimalt i instrumentet har etter flere år plutselig begynt å spille hjemme og erfarer glede og nytten av det 🙂

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.