Konsert-Jar-Kirke

Egil Hovland er født 18. oktober 1924 på Mysen og døde 5. februar 2013 i Fredrikstad. Han var en norsk korleder og organist. Han var en av Norges mest produktive samtidskomponister. Produksjonen omfatter symfoniske verk, kammermusikk, korverk, konserter (for ulike soloinstrumenter), opera, kirkemusikk (bibelspill, kirkeballetter, liturgisk musikk).

Egil Hovland har gjort seg bemerket på nær sagt alle felt i musikken, enten det dreier seg om kammermusikk, orkestermusikk eller kirkemusikk. Han startet som komponist i neoklassisk stil og skrev kammer- og orkesterverker som de profane Suite for fløyte og klaver (1950), Festoverture (1951), Symphonia Veris (1952–53) og Music for 10 Instruments (1957). Med det sistnevnte verket vant han Koussevitzsky-prisen samme år i skarp konkurranse med flere andre yngre komponister som deltok i Aaron Coplands komposisjonsseminar i Tanglewood. Dette verket ansees som Hovlands internasjonale gjennombrudd.

Cantus V for trombone and orgel op 120

Cantus V for trombone og orgel, op 120 er skrevet i 1985 av Egil Hovland. Stykket er originalt skrevet for trombone, men passer perfekt for euphonium. Det er et meget spennende og krevene stykke å spille. Stykket har endel utfordringer samspillsmessig, store intervaller, klangnyanser og rytmikk. Det er et krevene fysisk- og morsomt stykke å spille. Jeg har hatt gleden av å spille stykket flere ganger, men det krever en meget dyktig organist. Dette opptaket er fra min konsert i Jar kirke i 2017 hvor vi spilte en times program. Opptaket klarer ikke å fange alle overtonene og den store klangen som fyller kirkerommet. Husker spesielt godt første gangen jeg spilte Cantus V i Grorud kirke med organisten Terje Winge. Akustikken der er magisk. Klangen smalt mellom veggene på det sterkeste. Stor opplevelse. Jeg har ikke lastet opp hele stykket, da filen ble for stor. Det er et spennende stykke å spille. Håper du liker det 🙂

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.