8. mai var jeg så heldig å få være med på en forkortet utgave av Tolvskillingsoperaen. Det ble spilt tre konserter. To konserter under DKS regi for ungdomsskolene i Nittedal som ble godt mottatt. Det ble også avholdt en konsert for det frivillige kulturlivet og øvrige i Nittedal. Musikken er arrangert av Morten Barrikmo og orkesteret ble dirigert av Ante Skaug. Det var ledelsen ved Nittedal kulturskole som stod for arrangementet.

Tolvskillingsoperaen er et teaterstykke som formidler skarp samfunnssatire via svart humor og folkelig musikk. Stykket tar opp mange tema, men hovedspørsmålet som handlingen hele tiden kretser rundt er dette: hvem er den største forbryteren, han som oppretter banken, eller han som raner den?

Tolvskillingsoperaen har, siden urpremieren i 1928, blitt spilt utallige ganger over hele verden. Teksten er en milepæl i europeisk teater, både genremessig og innholdsmessig. Handlingen i Tolvskillingsoperaen foregår i de mørkeste strøkene i Soho i London, like før dronningens kroning. Her møter vi et undergrunnssamfunn som lever utenfor de offisielle rammene som resten av verden forholder seg til. Her er det tiggerkongen Jonathan Jeremiah Peachum som bestemmer. Sammen med sin kone og datteren Polly driver han en tvilsom, men lukrativ business, og alle Londons tiggere er hans ”ansatte”.

Men Peachums behagelige posisjon på toppen av undergrunnshierarkiet er truet av svindleren Mackie Kniven. Han har nemlig forført Polly, Peachums datter, og i all hemmelighet har disse to til alt overmål inngått ekteskap. Når Peachum får høre om giftemålet blir han rasende, og bestemmer seg for å tipse politiet om Mackies tilholdssted. Slik vil han få Mackie ut av veien en gang for alle.

Til å begynne med forstår ikke Mackie alvoret når Polly forteller ham hva faren hennes har tenkt å gjøre. Mackie har nemlig et aldeles strålende forhold til politiet. Byens politimester, Tiger-Brown, er en like stor svindler som Mackie selv, og dessuten en av Mackies beste venner. Derfor finnes det ikke én politikonstabel i hele London som ville drømme om å arrestere Mackie Kniven. Til slutt lykkes Polly likevel i å overbevise Mackie om at han må forlate byen, og Mackie overlater ansvaret for banden sin til Polly. Før han forlater byen er han imidlertid nødt til å stikke en tur innom horehuset for å si farvel. Der blir han angitt av horene, som har blitt bestukket av fru Peachum.

Tiger-Brown er fra seg av dårlig samvittighet for sin venn, men kan lite annet gjøre enn å fullføre arrestasjonen. Til hans store lettelse klarer Mackie å rømme i løpet noen timer. Full av hevnlyst drar Tiger-Brown så til Peachum for å arrestere ham og alle tiggerne hans. Men når han kommer dit oppdager han til sin forskrekkelse at Peachum har sendt hele byens samlede tiggerkorps av gårde til dronningens kroning. Skulle dronningen møtes av dette synet ville det være en katastrofe av dimensjoner for Tiger-Brown. Det eneste han kan gjøre for å avverge skandalen er nok en gang å arrestere Mackie Kniven – som igjen har søkt tilflukt hos en hore.

Mackie blir arrestert og skal henges. Men i siste øyeblikk kommer Tiger-Brown ridende med bud om benådning fra dronningen.

Tolvskillingsoperaen handler om menneskenes utilbørlige behov for å tråkke andre mennesker ned. Stykket stiller spørsmål ved myndighetenes objektivitet og kritiserer kapitalismen og den hierarkiske inndelingen av mennesker i samfunnet.

Da Brecht skrev Tolvskillingsoperaen bodde han i en syk by. Tysk økonomi var fullstendig skakkjørt etter første verdenskrig, og i Berlin, selve symbolet på Europas kulturelle smeltedigel, var slutten av tyvetallet preget av en stadig økende følelse av at dommedag nærmet seg. Økonomisk krise gjorde at prostitusjon og vinningskriminalitet florerte. Utallige skjenkesteder og nattklubber gikk til stadig mer drastiske virkemidler for å tiltrekke seg folk, og grensene for hva man kunne tillate seg å gjøre på en scene ble mer og mer utvisket. I Tolvskillingsoperaen er det som om Brecht har rasket sammen en gruppe mennesker fra de svarteste og mest grumsete rennesteinene i Berlin, og latt dem komme til orde med sine lengsler, drømmer og behov i et teatralt uttrykk som vi vanligvis assosierer med annet innhold. Tolvskillingsoperaen handler om at vår moderne verden er grunnleggende urettferdig. Stykket beskriver hvor dypt mennesker kan synke for å skaffe mat på bordet til seg selv og sine, og om hvor kort den geografiske avstanden er fra den armeste fattigdom til den mest ubegripelige rikdom.

«Svanen»

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.